Het Plan

  • De boerderij wordt vervangen door nieuwbouw met een accommodatie voor begeleid wonen ten behoeve van mensen met een beperking.
  • Er komt een bijgebouw waarin een theeschenkerij met terras wordt gehuisvest alsmede een beheerderswoning.
  • De oude kapschuur wordt vervangen door een nieuwe multifunctionele activiteitenruimte, die onderdak biedt aan een kinderdagverblijf en een scoutinggroep.
  • Tevens zijn er zalen die gehuurd kunnen worden voor vergaderingen etc.

Op de rest van het 1,2 ha grote terrein worden onder andere siertuinen aangelegd met paden, hagen, borders, vijver, kinderspeelplek, terrassen en een prieel. Op het terrein is meer dan genoeg ruimte om samen te komen voor ontspanning, dagbesteding, werk en educatie. De Tuinen van Zuidbroek wordt een unieke plek in Apeldoorn.

Ontmoeten, leren en werken staan centraal in de Tuinen, die met name gericht zijn op de jeugd van Apeldoorn. In het bijzonder de wijken Zevenhuizen en Zuidbroek. De Tuinen van Zuidbroek is een ontmoetingsplek, waar een scala aan mogelijkheden zijn. In het bijzonder voor mensen met een beperking.

Denk aan:

  • Het onderhoud van de tuinen en gebouwen.
  • Het werken in de theeschenkerij met eigen bakkerij en landgoedwinkeltje.
  • Leren en ontwikkelen van vaardigheden in het hovenierswerk en de horeca.
  • Diverse activiteiten voor jongeren.

Oorsprong

Apeldoorner Eelke Bos is de drijvende kracht achter de Tuinen van Zuidbroek. Bij de start van het bouwen van de nieuwe wijk Zuidbroek, verdween de prachtige particuliere tuin van Riet Bloem. Een groep enthousiastelingen hebben toen het initiatief genomen om op een andere plek in Zuidbroek een nieuw tuinencomplex te realiseren. Eelke Bos is vervolgens onvermoeibaar aan de slag gegaan om de gemeente en verschillende instanties in de wijk Zevenhuizen/Zuidbroek te enthousiasmeren. Die inspanningen van Eelke Bos, die in 2012 helaas overleed, hebben geleid tot de oprichting van de Stichting Tuinen van Zuidbroek.

Doel

De Tuinen van Zuidbroek wordt een plek waar wijkbewoners en bewoners van zorginstellingen elkaar en de natuur ontmoeten. De beleving van natuur, groei, bloei en educatie staat ieder seizoen centraal. De gebouwen en de tuinen worden hierbij het trefpunt voor iedereen die de verbinding opzoekt met de natuur en gemeenschap.

Na jaren van inspanning worden de Tuinen gerealiseerd. Dit is volledig te danken aan de betrokken burgers, wijkbewoners, de gemeente en verschillende organisaties die de Tuinen een warm hart toedragen. De focus van de Tuinen ligt grotendeels op het creëren van een fijne en leerzame plek voor mensen met een beperking. Gebruikmakende van een dienstverlening die gericht is op het aanleren van vaardigheden, erbij horen en meedoen in de samenleving. In de talentenwinkel gaan bewoners bijvoorbeeld op ontdekking naar hun eigen kwaliteiten. Vervolgens worden de mogelijkheden op de arbeidsmarkt onderzocht. En dat uiteraard op een veilige en beschutte plek. De Tuinen van Zuidbroek wordt een plek voor heel veel verschillende mensen. Want ook verenigingen en scholen uit de wijk worden uitgenodigd om hier activiteiten uit te voeren.

Kortom: De Tuinen van Zuidbroek wordt een plek waar Apeldoorn trots op zal zijn! Wie wil daar niet zijn?